Reiseforsikring er en viktig del av ferieplanleggingen, men mange vet ikke helt hva de skal se etter. Det kan være lett å undervurdere betydningen av å være godt dekket før man legger ut på tur. Her får du en praktisk guide til hva du bør vite om reiseforsikring før ferien, slik at du kan reise med trygghet og ro i sinnet.
Nøkkelpunkter
- Reiseforsikring gir beskyttelse mot uventede hendelser som sykdom og ulykker.
- Det er viktig å vite hva forsikringen dekker, som medisinske utgifter og tyveri.
- Sjekk egenandelen og hva som gjelder for avbestilling.
- Forsikringen varierer avhengig av type reise, så tilpass den til dine behov.
- Dokumenter alt hvis noe skjer, og kontakt forsikringsselskapet umiddelbart.
Viktigheten av reiseforsikring
Reiseforsikring er kanskje ikke det første du tenker på når du planlegger ferien, men det er faktisk en av de viktigste tingene å ha i orden. Tenk deg at du er på drømmeferien, og plutselig skjer det noe uforutsett. Uten reiseforsikring kan det fort bli veldig dyrt og komplisert. Det er mange gode grunner til å ha en reiseforsikring, fastslår reiseekspert Lene Hasler, som har erfart at mye uforutsett kan skje når folk drar på ferie.
Beskyttelse mot uforutsette hendelser
Livet er uforutsigbart, og det gjelder også på reise. En reiseforsikring gir deg en sikkerhet dersom noe uventet skulle skje. Det kan være alt fra tap av bagasje til alvorlige ulykker. Uten forsikring må du dekke alle kostnader selv, noe som kan tømme lommeboken raskt. Tenk deg at flyet ditt blir innstilt på grunn av dårlig vær, eller du må evakueres på grunn av terror, skogbrann eller jordskjelv. En god reiseforsikring kan bidra til at vi ikke lider noe stort økonomisk tap hvis uhellet skulle være ute. Ikke minst har vi noen å ringe til som kan hjelpe oss eller gi gode råd.
- Tap av bagasje
- Forsinkelser
- Naturkatastrofer
Dekning ved sykdom og ulykker
Sykdom og ulykker kan skje når som helst, og det er ekstra viktig å være forberedt når du er i utlandet. Med en reiseforsikring er du dekket for medisinske utgifter, sykehusopphold og eventuell hjemtransport. Dette kan spare deg for store summer, spesielt i land med dyre helsetjenester. Husk at det er viktig med en god forsikring i tillegg til Europeisk helsetrygdekort.
Det er viktig å huske at reiseforsikringen ikke bare dekker selve behandlingen, men også transport til sykehus og eventuell assistanse fra forsikringsselskapet.
Hjelp ved tap av bagasje
Det er utrolig kjedelig å miste bagasjen sin, spesielt når du er på ferie. En reiseforsikring kan hjelpe deg med å dekke nødvendige utgifter til klær og toalettsaker mens du venter på at bagasjen skal dukke opp. I tillegg kan du få erstatning dersom bagasjen blir permanent tapt. Reiseforsikringen er naturligvis sentral om bagasjen din ikke dukker opp, eller hvis du skulle skade deg eller bli syk i ferien. Du vil også være glad for at den er i orden om du opplever innbrudd i bilen eller ferieboligen.
Situasjon | Dekning |
---|---|
Forsinket bagasje | Nødvendige utgifter til klær og toalettsaker |
Tapt bagasje | Erstatning for verdien av innholdet |
Hva dekker reiseforsikringen?
Reiseforsikringen er en god venn å ha med på tur, men hva dekker den egentlig? Det er ikke alltid like lett å vite, og det kan være store forskjeller mellom ulike forsikringer. Her er en oversikt over noen av de viktigste tingene en reiseforsikring typisk dekker.
Medisinske utgifter
Dette er kanskje den viktigste delen. Blir du syk eller skadet i utlandet, kan regningene fort bli skyhøye. Reiseforsikringen dekker som regel nødvendige medisinske utgifter, inkludert legebesøk, sykehusopphold og medisiner. Husk å alltid kontakte forsikringsselskapet ditt først, slik at de kan hjelpe deg med å finne et godkjent behandlingssted. Som Gjensidige-kunde bør du kontakte alarmsentralen vår hvis du blir syk eller utsatt for en ulykke som krever legebehandling. Alarmsentralen vil hjelpe deg med å velge et legekontor eller sykehus hvor du kan stole på at du får god og riktig behandling, og som ikke er svartelistet av forsikringsselskapene. Skal du på reise i EU/EØS-området, bør du skaffe deg Europeisk helsetrygdkort for reiser i EU/EØS.
Tyveri og tap av eiendeler
Det er kjedelig å miste bagasjen eller bli frastjålet verdisaker på reise. Reiseforsikringen dekker som regel tap eller tyveri av reisegods, men det er viktig å huske at det ofte er en øvre grense for hvor mye du kan få erstattet. Vær også oppmerksom på at forsikringen som regel ikke dekker tap av kontanter. En reiseforsikring dekker skade på eller tyveri av reisegods. Den omfatter også tyveri/ran av kontanter. Husk at reiseforsikringen både gjelder på utenlandsturer og i hverdagen. Du er dekket på vei til og fra studiestedet, i parken på fjellet og på stranden, sier Hasler. Hun forteller at folk under 34 år kan velge forsikringen Reise ung.
Avbestilling og forsinkelse
Noen ganger skjer det ting som gjør at du må avbestille reisen din, eller at du blir forsinket. Reiseforsikringen kan dekke kostnader knyttet til avbestilling dersom du blir syk eller det skjer noe uforutsett. Den kan også dekke utgifter til for eksempel overnatting og mat dersom flyet ditt er forsinket. Hvis forsinkelsen skyldes værforholdene, teknisk eller mekanisk feil, trafikkuhell eller nødlanding, får du dekket ekstrautgifter. Men du må først sjekke rettighetene dine hos transport- eller reiseselskapet. Får du ikke dekket alt der, kan reiseforsikringen erstatte overnatting og transport for å ta igjen en forhåndsbetalt reiserute. Du kan også endre leiebilavtalen hvis du kommer for sent til avtalt hentetidspunkt. I tillegg erstattes forhåndsbetalte billetter til arrangementer og overnatting hvis du ankommer reisemålet minst åtte timer senere enn planlagt, sier Hasler.
Det er viktig å lese vilkårene nøye for å vite hva din reiseforsikring dekker. Det kan være lurt å sjekke om forsikringen dekker spesielle aktiviteter du planlegger å gjøre på reisen, som for eksempel dykking eller klatring.
Her er en liten tabell som oppsummerer hva reiseforsikringen kan dekke:
| Dekning | Beskrivelse
Hvordan velge riktig reiseforsikring

Å velge riktig reiseforsikring kan virke som en jungel, men det er faktisk ganske enkelt når du vet hva du skal se etter. Det handler om å finne en forsikring som passer dine behov og din reise. Ikke bare ta den første og beste, bruk litt tid på å sammenligne!
Sjekk dekningene
Det første du bør gjøre er å sjekke hva forsikringen faktisk dekker. Dekker den medisinske utgifter? Hva med tap av bagasje? Og hva skjer hvis du må avbestille reisen? Sørg for at forsikringen dekker de tingene som er viktigst for deg. Noen forsikringer har også begrensninger på hva de dekker, for eksempel hvis du driver med ekstremsport. Sjekk reise ung fra Gouda.
Vurder egenandelen
Egenandelen er det beløpet du må betale selv hvis du trenger å bruke forsikringen. En lav egenandel betyr som regel en høyere forsikringspremie, og omvendt. Tenk over hvor mye du er villig til å betale selv hvis uhellet er ute. Det kan være lurt å velge en litt høyere egenandel for å få en lavere premie, men sørg for at du har råd til å betale egenandelen hvis det skulle skje noe.
Les vilkårene nøye
Dette er kanskje det viktigste punktet. Les vilkårene nøye! Det er her du finner alle de små detaljene som kan være avgjørende hvis du trenger å bruke forsikringen. Hva er inkludert? Hva er unntakene? Hva må du gjøre hvis du blir syk eller skadet? Det kan virke kjedelig, men det er bedre å være føre var enn etter snar. Sjekk om reiseforsikringen dekker uhell.
Det er viktig å huske at reiseforsikring ikke er en garanti mot alle problemer, men det er en god sikkerhet å ha i bakhånd. En god reiseforsikring kan spare deg for mye penger og stress hvis uhellet skulle være ute. Så ta deg tid til å velge riktig forsikring, og les vilkårene nøye. God tur!
Reiseforsikring for ulike typer reiser
Det er viktig å tenke over hvilken type reise du skal på når du velger reiseforsikring. En standard reiseforsikring dekker mye, men ikke nødvendigvis alt du trenger for spesifikke reiseformer. La oss se nærmere på noen vanlige typer reiser og hva du bør vurdere.
Familieferier
Når du reiser med familien, er det ekstra viktig å ha en god reiseforsikring. Her er noen punkter å huske på:
- Familiedekning: Sjekk om forsikringen dekker hele familien, inkludert barn. Mange forsikringer har egne familiedekninger som kan være mer økonomiske enn å forsikre hver person individuelt. Det kan også være praktisk å samle forsikringene i ett selskap. Skulle dere bli skadet, vil det være enklere å forholde seg til ett forsikringsselskap enn til flere forsikringer og flere selskaper.
- Avbestillingsbeskyttelse: Med barn kan uforutsette ting skje. En god avbestillingsbeskyttelse er gull verdt hvis noen blir syke før avreise. Husk at en reiseforsikring vanligvis ikke dekker uhell som skjer i forbindelse med tyveri/ran av kontanter.
- Sykdom og ulykker: Barn er ofte mer utsatt for sykdom og ulykker. Sørg for at forsikringen dekker medisinske utgifter for alle familiemedlemmer. Som Gjensidige-kunde bør du kontakte alarmsentralen vår hvis du blir syk eller utsatt for en ulykke som krever legebehandling.
Aktiv ferie
Planlegger du en aktiv ferie med mye sport og spenning? Da er det viktig å sjekke om reiseforsikringen dekker aktivitetene du skal delta i.
- Ekstremsport: Mange standardforsikringer dekker ikke ekstremsport som fallskjermhopping, klatring eller dykking. Du kan trenge en tilleggsforsikring. Husk at en reiseforsikring vanlivis ikke dekker uhell som skjer i forbindelse med tyveri/ran av kontanter. Sykdom og ulykke er inkludert i tillegg til avbestilling, videokonsultasjon med lege når du er i utlandet, forsinkelser – og mye mer.
- Utstyr: Hvis du tar med eget sportsutstyr, sjekk om forsikringen dekker tap eller skade på utstyret. Reiseforsikringen er naturligvis sentral om bagasjen din ikke dukker opp, eller hvis du skulle skade deg eller bli syk i ferien.
- Redning: Ved skader i fjellet eller på sjøen kan redningsaksjoner bli dyre. Sjekk om forsikringen dekker slike kostnader. Du bør alltid sjekke om UD har spesielle reiseråd for landet du skal reise til.
Korte helgeturer
Selv på korte turer kan det oppstå problemer. En helgetur krever kanskje ikke like omfattende dekning som en lang ferie, men det er fortsatt viktig å ha en reiseforsikring.
- Avbestilling: Selv en kort tur kan bli avlyst. Sørg for at forsikringen dekker avbestilling ved sykdom eller andre uforutsette hendelser. Møt opp i god tid. Sjekk at du har nok tid ved mellomlandinger. Følg med på oppdateringer i trafikkbildet, både når du skal kjøre bil og reise kollektivt. Hvis forsinkelsen er varslet god tid i forveien, vil forsikringen ikke dekke ny reise, advarer Hasler.
- Tyveri: Tyveri kan skje hvor som helst, også på en kort tur. Sjekk at forsikringen dekker tap av eiendeler. Du får ikke erstatning for eiendeler du mister eller glemmer. Og hvis du var svært uforsiktig eller uaktsom da tyvene slo til, kan du få avslag eller lavere erstatning, sier Hasler.
- Forsinkelse: Selv korte flyreiser kan bli forsinket. Sjekk om forsikringen dekker utgifter ved forsinkelse, som for eksempel mat og drikke. Du har rett til kompensasjon hvis du ankommer reisemålet minst åtte timer senere enn planlagt, sier Hasler.
Uansett type reise, er det viktig å lese vilkårene nøye og forstå hva forsikringen dekker og ikke dekker. Det er bedre å være føre var enn å få en ubehagelig overraskelse når skaden først har skjedd.
Tips for å unngå problemer med reiseforsikring
Reiseforsikring er gull verdt, men det er lurt å ta noen forholdsregler for å unngå unødvendige problemer. Her er noen tips som kan hjelpe deg på veien.
Ha med nødvendige dokumenter
Det er viktig å ha med seg alle nødvendige dokumenter når du reiser. Dette inkluderer forsikringsbevis, pass, reisekort (om du har det), og eventuelle medisinsk dokumentasjon. Ta gjerne kopier av viktige dokumenter og lagre dem separat fra originalene. Digitale kopier på telefonen eller i skyen er også lurt. Et reisekort er praktisk, men ikke påkrevd.
Meld fra om sykdom tidlig
Om du skulle bli syk under reisen, er det viktig å melde fra til forsikringsselskapet så tidlig som mulig. Dette gjelder spesielt hvis du trenger medisinsk hjelp. Forsikringsselskapet kan hjelpe deg med å finne riktig lege eller sykehus, og de kan også gi deg råd om hvordan du skal gå frem. Jo raskere du melder fra, desto lettere er det å få hjelp og unngå misforståelser senere. Husk å søke medisinsk hjelp så snart som mulig.
Sjekk reisekortet
Selv om det ikke er påkrevd å ha med reisekortet, kan det være praktisk. Sjekk at reisekortet ditt er gyldig og at informasjonen stemmer. Mange forsikringsselskaper har også en app hvor du finner reisekortet og annen nyttig informasjon. Det kan også være lurt å sjekke om reiseforsikringen dekker avbestilling eller forsinkelser.
Det er viktig å huske at reiseforsikringen ikke dekker alt. Vær derfor forsiktig med verdisakene dine, og unngå risikofylte aktiviteter som ikke er dekket av forsikringen. Les vilkårene nøye, og kontakt forsikringsselskapet om du er usikker på noe.
Her er en liten sjekkliste:
- Ha kopi av pass og forsikringsbevis.
- Meld fra om sykdom så fort som mulig.
- Sjekk gyldigheten på reisekortet ditt.
Vanlige misforståelser om reiseforsikring
Reiseforsikring er gull verdt, men det er lett å trå feil. Mange tror den dekker alt, men det stemmer ikke. Her er noen vanlige misforståelser det er lurt å være klar over.
Dekker ikke alt
En vanlig feil er å tro at reiseforsikringen dekker absolutt alt. Det er viktig å huske at det finnes unntak. For eksempel dekker den sjelden skader som skjer under ekstremsport, med mindre det er spesifikt inkludert i forsikringen. Tap av eiendeler på grunn av grov uaktsomhet dekkes heller ikke alltid. Det er viktig å lese vilkårene nøye for å vite hva som faktisk dekkes.
Forsikring er ikke det samme som helsetrygdekort
Mange forveksler reiseforsikring med det europeiske helsetrygdekortet. Helsetrygdekortet gir deg rett til nødvendig medisinsk behandling i offentlige sykehus i EØS-land og Sveits, men det dekker ikke alt. Reiseforsikringen dekker ofte mer, som for eksempel hjemtransport, videokonsultasjon med lege når du er i utlandet og utgifter til private sykehus. Det er derfor viktig å ha begge deler når du reiser.
Kostnader ved avbestilling
En annen misforståelse er at reiseforsikringen alltid dekker alle kostnader ved avbestilling. Forsikringen dekker som regel avbestilling ved akutt sykdom eller dødsfall i nær familie, men ikke nødvendigvis hvis du bare angrer deg. Det er også viktig å være klar over at det ofte er en egenandel ved avbestilling. Sjekk vilkårene for å se hva som gjelder i ditt tilfelle.
Det er viktig å huske at reiseforsikringen er en sikkerhet, men ikke en garanti. Les vilkårene nøye, og vær klar over hva som dekkes og hva som ikke dekkes. Da unngår du ubehagelige overraskelser på reisen.
Hva gjøre ved skade eller sykdom på reisen?

Ok, så ferien din har tatt en uventet vending. Kanskje du har snublet og brukket en arm, eller kanskje du har fått en skikkelig mageinfeksjon. Uansett hva det er, er det viktig å vite hva du skal gjøre. Her er noen tips for å håndtere situasjonen:
Kontakt forsikringsselskapet
Det første du bør gjøre er å ringe forsikringsselskapet ditt. De kan hjelpe deg med å finne legehjelp i utlandet, forklare hva forsikringen din dekker, og gi deg råd om hvordan du skal gå frem. Ha forsikringsbeviset ditt klart, så går det raskere. Ofte har de et nødnummer du kan ringe døgnet rundt. Ikke vent, ring med en gang!
Søk medisinsk hjelp
Ikke nøl med å oppsøke lege eller sykehus. Din helse kommer først. Forklar situasjonen din og vis frem forsikringsbeviset ditt. I mange land kan du få direkteoppgjør med forsikringsselskapet, slik at du slipper å betale alt selv der og da. Hvis du må betale selv, sørg for å få alle nødvendige dokumenter og kvitteringer.
Dokumenter alt
Det er superviktig å dokumentere alt som har skjedd. Ta bilder av skader, samle kvitteringer for medisinsk behandling og medisiner, og skriv ned alle relevante detaljer om hendelsen. Dette vil gjøre det mye enklere å få reiseforsikring dekket når du kommer hjem. Jo mer dokumentasjon du har, jo bedre.
Husk at reiseforsikringen ikke dekker alt. Vær klar over hva din forsikring dekker og ikke dekker. Les vilkårene nøye før du reiser, så du vet hva du kan forvente. Det er kjipt å få en overraskelse når du allerede er i en vanskelig situasjon.
Her er en liten sjekkliste:
- Kontakt forsikringsselskapet umiddelbart.
- Søk medisinsk hjelp så raskt som mulig.
- Dokumenter absolutt alt.
Oppsummering av viktigheten av reiseforsikring
Når du planlegger ferien, er det lett å bli revet med av alt det spennende som venter. Men husk, det er smart å tenke på det uventede også. En god reiseforsikring kan være redningen hvis noe går galt, enten det er sykdom, tyveri eller andre uhell. Sjekk at forsikringen din dekker det du trenger, og vær forberedt på å håndtere situasjoner som kan oppstå. Med riktig forsikring kan du slappe av og nyte ferien, vel vitende om at du har en sikkerhet i ryggen. Så før du pakker kofferten, ta deg tid til å sjekke forsikringen – det kan spare deg for mye stress senere.
Vanlige spørsmål
Hva er reiseforsikring?
Reiseforsikring er en type forsikring som beskytter deg mot uforutsette hendelser mens du er på ferie, som sykdom, ulykker eller tap av bagasje.
Dekker reiseforsikringen sykdom?
Ja, reiseforsikringen dekker ofte medisinske utgifter hvis du blir syk eller skadet mens du er på reise.
Hva skjer hvis bagasjen min blir borte?
Hvis bagasjen din forsvinner, kan du melde fra til forsikringsselskapet ditt for å få hjelp til å dekke kostnadene.
Hvordan velger jeg riktig reiseforsikring?
Sjekk hva som dekkes, hva egenandelen er, og les vilkårene nøye før du velger en reiseforsikring.
Hva bør jeg gjøre hvis jeg blir syk på reisen?
Kontakt forsikringsselskapet ditt for hjelp, og søk medisinsk hjelp så snart som mulig.
Er det noe reiseforsikringen ikke dekker?
Ja, for eksempel dekker ikke reiseforsikringen alltid flyplasskø eller uhell som skjer under aktiviteter som ikke er dekket av forsikringen.